Cicle de xerrades 'Ser autònom/a a casa'

Dijous, 16 Novembre 2017 09:53

Els serveis socials de Vilablareix a través del Consorci de Benestar social Gironès – Salt ha organitzat un cicle de xerrades per a la gent gran anomenades “Ser autònom/a a casa”. El que es pretén és poder millorar la qualitat de vida i potenciar l’autonomia de les persones a través de les seves potencialitats adaptant les tasques i els entorns.

 

Segons la Regidora de Gent Gran i Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilablareix, Maite Tixis, l’objectiu és donar a conèixer el servei de teràpia ocupacional i el banc d’ajudes tècniques. D’aquesta manera es pretén millorar la qualitat de vida de les persones, amb assessorament personalitzat i treballant aspectes de prevenció i d’autonomia de la persona.

 

La primera xerrada ha tingut lloc aquest dimecres al Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix. Ha anat a càrrec de la terapeuta ocupacional Montse Vázquez, qui ha destacat la importància que té l’entorn de la gent gran. Assegura que el domicili és el que més influeix en l’autonomia de les persones. Vázquez ha explicat com es pot adaptar el domicili a les necessitats de cada un. També ha deixat clar què és el que s’ha de tenir en compte per evitar riscos, com per exemple: tenir la casa ben il·luminada per no caure, posar tires antilliscants als esgraons de les escales, tenir millor dos passamans que un, si és necessari tenir cadires elevadores o ascensor, i evitar tenir elements perillosos per casa com catifes o cables, entre d’altres.

 

El proper dimecres 22 de novembre es parlarà de com la gent de la tercera edat s’ha de cuidar al dia a dia per invertir en salut. I el darrer dimecres del mes es parlarà del servei de teràpiaocupacional i el banc d’ajudes.

 

El Servei de Teràpia Ocupacional: Orienta a la persona com millorar la seva autonomia. Ofereix tècniques compensatòries pels dèficits i adaptacions per reduir les exigències físiques i cognitives de les activitats. Fan assessorament, orientació i entrenament en adaptacions del domicili i de les ajudes tècniques més adequades per la persona la tasca i l’entorn.

 

El Banc d’Ajudes Tècniques: Disposen d’elements de suport / ajudes tècniques per la protecció i descans, mobilització, desplaçaments, higiene i transferències entre altres. A través d’una valoració al domicili, s’analitzen les més adequades i es deixen en préstec temporal.