L'Ajuntament aprova el pressupost del 2025 amb una inversió de 1.131,000 euros

ple novembre
  • Entre les partides destacades trobem la renovació i millora de les infraestructures municipals clau, prioritzant projectes com dotar la nova sala polivalent de l’equipament necessari, l’accessibilitat al camí de la Torratxa, i la renovació del sòl del pati de la llar d’infants, o el canvi de paviment del pavelló. 

  • Marc Avellí, El regidor d’Hisenda, Espais públics i Esports, afirma que “aquesta aposta reflecteix el compromís de l’equip de govern per millorar la qualitat de vida dels veïns i assegurar uns serveis més moderns i eficients.” 

  • L'Ajuntament també continua apostant per la cultura amb un pressupost de 275.000 euros dedicats a la promoció d’una cultura plural, i d’un Pla local de joventut que pretén continuar creant espais segurs pels joves de Vilablareix.

El ple de novembre ha aprovat el pressupost de l’exercici del 2025 amb una inversió total de 1.131,000 euros destinada a impulsar el desenvolupament del municipi, amb projectes clau que van des de l’equipament de la nova sala polivalent fins a la renovació d'infraestructures essencials com el sòl de la llar d’infants, i el canvi del paviment del pavelló. El pressupost total serà de 6.049.973,95€.  

Les principals partides d'inversió inclouen l’equipament de la sala polivalent, amb un pressupost de 200.000 euros per dotar-la de tecnologia digital, mobiliari nou i els materials necessaris per acollir esdeveniments, fomentant el desenvolupament cultural i social del municipi. També es destinen 402.000 euros en la millora de la xarxa de l’aigua als carrers Marroc i Camós per tal de millorar l’eficiència i la qualitat del subministrament de tot el municipi. Pel que fa a la reforma del sòl del pati de llar d’infants, s’han assignat 19.000 euros per assegurar un espai segur i agradable pels més petits. A més, l’última fase de la restauració de La Torratxa, que passa per fer el camí accessible fins a la torre, compta amb una inversió de 54.800 euros. Finalment, amb una partida de 180.000 euros es durà a terme el canvi del paviment del pavelló, millorant així les instal·lacions esportives municipals.  

L'Ajuntament destina un pressupost total de 1.131,000 euros d'inversions en projectes de millora d'infraestructures i espais públics. A més, a banda de la inversions esmenades anteriorment, l’Ajuntament continua apostant per la cultura amb un pressupost de 275.000 euros dedicats a la promoció d’una cultura plural, i d’un Pla local de joventut que pretén continuar creant espais segurs pels joves de Vilablareix. També s’assignen 50.000 euros en subvencions per les entitats socials, esportives i culturals del municipi amb l’objectiu de continuar donant suport al teixit associatiu del poble. En l’àmbit de la neteja, s’hi assignen 190.000 euros, un import que ha anat en augment per l’increment d’equipaments com la biblioteca, la nova sala polivalent, i el camp de futbol. Pel que fa a jardineria, hi ha un increment de 60.000 euros respecte l’any anterior, amb un pressupost de 175.000 euros destinats a garantir el manteniment i a la millora dels espais verds del municipi. En energia elèctrica es destinen 125.000 euros, una despesa que es mantindrà a la baixa durant el 2025 gràcies a l’autogeneració elèctrica. Durant l’exercici del 2024 ja s’ha pogut comprovar amb un cost de llum de 30.000 euros menor al de 2023. 

El Regidor d’Hisenda, Espai públics i Esports, Marc Avellí, ha manifestat que aquest esforç d’inversió i distribució pressupostària “busca reforçar la infraestructura i ampliar l’oferta de serveis municipals, amb la finalitat de fer-lo més accessible i adaptat a les necessitats de la ciutadania”.  

“Amb aquest compromís, afirmem que el nostre objectiu es seguir creant espais de convivència impulsant la cultura, l’esport i el benestar social de Vilablareix”, ha afegit Avellí.  

En el ple de novembre, han estat aprovats els pressupostos de 2025 amb els vots a favor dels 7 càrrecs electes d’Esquerra, els vots en contra dels 3 càrrecs de Junts per Vilablareix, i l’abstenció del vot únic d’Units per Vilablareix. 

Inversió extraordinària 

A banda del Pressupost de 2025, el ple va aprovar diverses inversions extraordinàries com, per exemple, la partida de jardineria amb una inversió afegida de 35.000 euros per poder replantar els escocells buits o millorar l’arbrat de les places 11 de setembre i Pau Casals, entre altres actuacions. Pel manteniment de carrers, 12.000 euros destinats a la millora i a l'augment de l’enllumenament de Nadal. A més, i gràcies a les gestions fetes per obtenir subvencions de la Diputació de Girona, s’augmenta el pressupost d’algunes partides com el manteniment d’edificis amb 30.000 euros per accions com la creació de refugis climàtics; el soterrament de serveis del carrer Farigola amb 230.000 euros; o 100.000 per enllestir la fase final de la Sala Polivalent, en conseqüència de la incrementació de preus. 

A més, per l’exercici del 2025, disposem de 59.000 euros per a la millora de mobiliari i carrers, 78.000 per la millora d’edificis municipals, i 28.000 per a l’adequació de parcs infantils, gràcies a aquestes partides podrem continuar donant uns serveis òptims i mantenir els espais públics segurs.  

Més propostes aprovades 

En el ple de novembre, també s’ha presentat la proposta del Pla Local de Joventut 2025-2028, que s’ha aprovat per unanimitat. Aquest Pla està constituït per 5 eixos essencials: l’habitatge, el treball i l’ocupació, la salut i els espai saludables, la cultura i l’oci, la inclusió social i l’equitat de gènere. Amb una quarantena d’accions, pretén poder continuar dotant als joves de Vilablareix d’espais, eines i suport essencial per poder seguir gaudint de la vida al municipi. 

També s’ha aprovat amb els vots a favor d’Esquerra, Junts i Units per Vilablareix, la proposta d'acord d'aprovació de l’adhesió de l’Ajuntament de Vilablareix a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària. I, alhora, s’ha aprovat la tramitació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’església parroquial de Sant Menna del municipi. Aquesta catalogació destacaria el valor patrimonial, històric i cultural de l’església, garantint-ne la preservació i posant-la en valor com a part important del patrimoni del municipi. La declaració BCIL també podria facilitar l’accés a recursos i suport per a la seva conservació i manteniment.